“Onpa sinulla hyvät hampaat,” on ehkä kummallisin kohteliaisuus, jota kuulen silloin tällöin. Kommentit ovat jääneet hyvin mieleen, sillä totuus suoran ja suhteellisen valkoisen hammasrivistön takan on jotain aivan muuta.

Huonot hampaat eivät hyvälläkään hoidolla muuksi muutu

Olen saanut geenilotossa hampaat ehkä sieltä huonoimmasta päästä. Jo alle kouluikäisenä minulta jouduttiin poistamaan kaksi puruhammasta reikiintymisen takia, yläasteella lähti kaksi hammasta lisää oikomishoitojen alta ja siitä lähtien olen vieraillut hammaslääkärillä tunnollisesti vuosittain paikkaamassa aina vain uudestaan reikiintyviä leegojani. Paikan päälle on laitettu uutta paikkaa, puudutepiikkejä on pistetty, rahaa on palanut.

Ai että miksi rahaakin? Jossain vaiheessa kunnallinen hammashoito nimittäin ilmoitti, että heidän vastaanotolle ei ole sitten asiaa kuin vasta viiden vuoden päästä seuraavan kerran. Viiden?! Minulla, jolla hampaita paikataan vuosittain, ei viiden vuoden hoitokatkon jälkeen olisi suussa mitään, mitä paikata! No, on tämäkin tapa lyhentää hoitojonoja ja saada tilastot näyttämään hieman paremmilta..

Suoran ja valkoisen hammasrivin takaa voi löytyä huonot hampaat.

Asiakkuuteni yksityisillä hammasklinikoilla alkoi siis siitä, että en kunnallisella puolella saanut hoitoa hammassärkyyni, joka paljastui yksityisellä klinikalla henkitoreissaan olevaksi juurihoitotapaukseksi. Viime hetkillä. Juurihoito maksoi kuitenkin huomattavan paljon vähemmän kuin uusi hammas kuolleen tilalle. Suosittelen muuten ehdottomasti ottamaan aina hammasröntgenit perustarkastusten yhteydessä, koska hampaan sisällä saattaa nimittäin muhia oikea jymy-yllätys,mikä ei näy ulospäin!

Ja minä ihan oikeasti hoidan hampaitani! Pesu aamuin illoin sähköhammasharjalla, hammasvälien lankaamista ja ientaskujen kaivelua hammasväliharjatikulla (vitsi, mikä sana..), purkan jauhamista ruokailujen jälkeen. Tällä hoitomäärällä minä ihan oikeasti ansaitsisin helppohoitoiset ja terveet hampaat!

Olen pienestä pitäen kärsinyt bruksismista, jota on hoidettu hammassuojilla

Jos tässä ei ole huonoa tuuria kerrakseen, eräällä hammaslääkärireissulla minulle huomautettiin, että taidan narskutella hampaita yhteen nukkuessani. Siihen oli hankala ottaa kantaa, koska narskutteluahan ei tule tehtyä hereillä ollessaan.

Joka tapauksessa, minulle on muodostunut pysyvät poikittaiset urat poskien sisäpinnoille hammasrivin kohdalle ja niin sanottu piparkakkukieli, eli kielen reunamat ikään kuin muotoilevat hammasrivistöä. Tämä viittaisi siihen, että en niinkään narskuttele hampaita, vaan puren hampaat yhteen ja imaisen posket tiukasti hampaita vasten unissani.

Olin noin parikymppinen saadessani tämän bruksimisdiagnoosin ja jo silloin hammaskiilteessä oli havaittavissa kulumaa sekä hampaiden pinnoilla jotain säröjäkin. Kuulemma, jos en alkaisi käyttää hammassuojia, eli purentakiskoja säännöllisesti nukkuessani, minulla ei enää kymmenen vuoden päästä olisi omia hampaita suussa.

Siitä asti olen siis joka ilta nukkumaan mennessä asettanut tunnollisesti muovisuojuksen ylähampaisiini kiinni ja pureskellut sitä omien hampaideni sijaan. Ja omat leegot ovat tosiaan (vielä toistaiseksi) säilyneet kuin säilyneetkin yhtenä kappaleena.

Yleisin hoitokeino hampaiden yöllistä purentaa vastaan on muovinen hammassuojus, eli purentakisko.

Mutta ai että, minä inhoan sitä muovinpalasta! Se on raadeltu, ikävän näköinen ja tuntuinen ja aamuisin maistuu kamalalta, kun se on muhinut koko yön suussa. En voi myöskään olla ajattelematta, mitä siitä muovista on mahdollisesti alkanut liueta elimistööni vuosien kuluessa. Olen välillä hammaslääkärillä käydessäni ehdottanut, että se purusuoja uusittaisiin, mutta joka kerta olen saanut kuulla, että se on vielä ihan hyvä.

Hampaiden yöllistä pureskelua voi ehkäistä akupunktiolla, hieronnalla ja botoxilla

Mitään pysyvää hoitokeinoahan ei ole, jotta narskuttelusta pääsisi eroon. Ehkä jotain omia pysyviä luonteenpiirteitä pitäisi pystyä muuttamaan, että ei olisi pohjimmiltaan niin stressiherkkä, jännittynyt ja ahdistunut, mikä varmasti rentouttaisi myös leukaperiä nukkumaan mennessä.

Toinen mahdollinen väliaikainen lievityskeino on kuulemma akupunktio, jossa akuneuloja pistellään eri puolille kasvojen lihaksia. Jos joku on tätä hoitoa kokeillut, olisi ihanaa kuulla kokemuksia siitä! Mutta käytännössä olen ollut jo pitkään alistunut siihen ajatukseen, että tämä nyt vain tulee olemaan tällaista.

Tutkiessani erästä esteettistä hoitoa, silmiini sattui kuitenkin osumaan mainos, jossa kerrottiin botoxin pistämisestä purentalihaksiin ja josta olisi nimenomaan apua hampaiden narskutteluun. Mielenkiintoista ja epäilyttävää samaan aikaan. Minulla on siis henkilökohtainen lukko botoxin käyttämistä kohtaan, koska sehän on siis hermomyrkky, jonka tehtävänä on lamauttaa lihaksia.

Ennakkoluulot botoxia kohtaan estävät hoitoon hakeutumisen

Miksi ihmeessä haluaisin mitään myrkkyjä kehooni? Toisaalta, ennen esteettisten pistoshoitojen vallankumousta, botuliinia on käytetty lääketieteessä pitkään erilaisten sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä hyvällä menestyksellä. Ehkä minua kammoksuttaa tässä aiheessa siis kuitenkin eniten juorulehtien palstoilla kummittelevat, ilmeettömiksi pistetyt vahamaiset naamat. Mitään vastaavaa en kuuna päivänä haluaisi nähdä katsoessani itseäni peilistä!

Hoidossa botoxia siis pistetään leukaperiin sekä ohimoille ja aine kirjaimellisesti rentouttaa kyseiset lihakset, jolloin yöllisen narskuttelun pitäisi loppua tai ainakin vähentyä huomattavasti. Botoxin vaikutukset kestävät puolisen vuotta, jonka jälkeen hoito pitää uusia. Minua kieltämättä houkuttelisi kokeilla tätä kovasti, koska olisi aivan mieletöntä päästä eroon siitä hemmetin hammassuojasta näiden kaikkien vuosien jälkeen ja jopa oppia yöllisestä leukojen jännittämisestä kokonaan pois! Vielä hetki sitten elin vielä siinä uskossa, että tämä ei tulisi ikinä olemaan mahdollista.

Pitäisiköhän minun vain varata konsultaatioaika ammattilaiselle sen sijaan, että murehdin omassa päässäni, muuttuvatko kasvoni sitten ilmeettömäksi vahamöykyksi pistosten jälkeen? Myös sitä akupunktiohoitoa olisi kiva kokeilla melkeinpä ihan ensimmäiseksi ennen kuin alan hötkyilemään asian kanssa enempää. Oletko sinä jo kokeillut jompaa kumpaa hoitoa ja onko niistä ollut apua yöllisen narskuttelun kanssa? Olisi kiva kuulla rehellisiä asiakaskokemuksia tästä aiheesta.

Loppuun sisäpiirivinkki hampaiden hoitoon liittyen: Elmex-dentaaligeeli

Jos jaksoit lukea tänne loppuun asti, niin osaat todennäköisesti samaistua hammasongelmiini? Kerron sinulle vielä vinkin, joka on auttanut ainakin minua selvästi hampaiden reikiintymisen kanssa: Kun menet seuraavan kerran hammaslääkärille, pyydä heitä kirjoittamaan sinulle Elmex-hammastahnaresepti!

Elmex-dentaaligeeli ehkäisee tehokkaasti karieksen muodostumista hampaissa.

Kyseisessä hammastahnassa on moninkertainen määrä fluoria normaaliin markettitahnaan verrattuna, ja itse olen käytön aloittamisen jälkeen havainnut selvää reikiintymisen vähenemistä hammastarkastusten yhteydessä. Toisaalta, olen myös saanut kommentteja, että hammaskiveä pitäisi nyt käydä poistattamassa ahkerammin. Minulla siis ei ole ollut hammaskiveä aikaisemmin nimeksikään, mutta itse otan ilomielin mieluummin hammaskiven kuin karieksen, jos saan valita!

3 thoughts on “Botoxia purentalihaksiin?! Hampaiden narskutteluun on mahdollista saada hoitoa

 1. Hei,
  eksyin sattumalta blogiisi ja ajattelin ottaa kantaa purentalihasten Botox-pistoksiin. Olen kärsinyt vuosikausia(kymmeniä) hampaiden yhteen puristamisesta öisin. Päätä särkee ja poskien sisäpuolet on ”vekeillä”. Purentakiskoa en pysty pitämään herkän yökkäysrefleksin vuoksi. Päädyin botox-pistoksiin ja olen ollut tyytyväinen; olen käynyt kerran 5 kk sitten ja menossa kohta uudestaan kun puoli vuotta on täynnä.
  Pelkäsin, että piikkien pistäminen kivikoviin poskilihaksiin sattuu, mutta ei mitään ongelmaa, se meni ihan kivuitta. Täysi vaikutus alkoi n. 2 viikon päästä ja lihakset olivat selvästikin rennommat ja aamuisia päänsärkyjä vähemmän ja posket paranivat.
  Purentakiskohan ei varsinaisesti estä puremista, mutta suojaa toki kyllä hampaita. Lääkärin mukaan botox-hoitokaan ei ole pysyvä eikä paranna vaivaa, mutta on mahdollista, että jotkut potilaat oppivat ajan myötä rentoutumaan ja olemaan purematta. Toki on olemassa kaikenlaisia muitakin hoitoja purentalihashieronnasta rentoutusmenetelmiin ja jokainen löytää niistä toivottavasti itselleen sopivan vaihtoehdon.
  Toivottavasti löydät hyvän ratkaisun purentaongelmaasi ja toivotan sinulle hyvää kesää!

  1. Moikka, olipa mukava kommentti sinulta, kiitos! 🙂
   Ja kiitos myös omien kokemustesi jakamisesta. On totta, että erilaisia yöpurennan lievityskeinoja on monia, mutta ilmeisesti mitään pysyvää hoitoa ei vieläkään ole olemassa. Tuo botox taitaa nykyään olla sieltä tehokkaimmasta päästä kuitenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *