Tein muutama päivä sitten inventaariota vaatekaapillani ja tutkailin samalla, tarvitsisiko kaappi jotain erityistä täytettä lähestyvää syksyä silmällä pitäen.

Viikkailin paitoja suorempiin pinoihin ja silmiini osui vasta keväällä hankkimani, ahkeralla käytöllä ollut valkoinen T-paita, jonka kainalot kellersivät. Eih, ja toinenkin! Erään vaatteen saumalangat repsottivat rumasti, uudehkot housut olivat alkaneet nyppyyntyä, mutta suurin mysteeri tuli mielestäni vastaan, kun yhden pitkähihaisen paidan toinen hiha oli venähtänyt pidemmäksi kuin toinen! Kuulostaako tutulta?

Kestäviä ja laadukkaita vaatteita on vaikeaa löytää pikamuodin sijaan

Olen niin turhautunut uusimaan vaatekaappini sisältöä melkein puolivuosittain! Ensinnäkin, en vain jaksa shoppailla kovin usein ja toisekseen, keksin rahoilleni kyllä muutakin käyttöä kuin samojen T-paitojen hankkimista yhä uudestaan ja uudestaan. Mielestäni vielä 10-15 vuotta sitten vaatteet kestivät käyttöä paljon paremmin: Laitoin joku vuosi takaperin teiniajan vaatteitani kierrätykseen ja muistan edelleen, kuinka präniköitä farkkuja pakkasin pois. Tänä päivänä perusfarkut kestävät käytössä hyvä, jos sen puolikaan vuotta.

Yritän käyttää vaatehankintoihini aikaa ja energiaa. Pyrin ostamaan hieman laadukkaampia merkkejä siinä toivossa, että kalliimpi tuote takaisi paremman laadun, mutta välillä huolellisellakin shoppailulla voi mennä pahasti metsään. Esimerkiksi, ostin viime kesänä erään verkkokaupan kautta (jonka nimen olen jo unohtanut) usealla sadalla eurolla muutamia klassisia vaatteita pientuottajilta, joista varsinkin osan mainostettiin olevan käsin ja huolella tehtyjä. Minulla taitaa olla näistä kalliista kangaskappaleista käytössä enää kuitenkin vain yksi tai kaksi.

Eräs nepalilaisten naisten käsin kutoma ekopuuvillaneule venähti ensimmäisellä käyttökerralla muodottomaksi säkiksi ja kun koetin pelastaa tilannetta pesemällä vaatteen käsin, se päästi varmaan puolet väristään viemäriin. Ei todellakaan 200€ arvoinen sijoitus, vaikka varmasti tekijät saivat ostoksestani oman osuutensa palkkaa.

Haaveiletko sinäkin matalan kynnyksen laatuvaatekaupasta ja luottovaatemerkeistä?

Haaveilen myös löytäväni jostain sellaisen laadukkaan, mutta samalla niin sanotun helpon, matalan kynnyksen vaatekaupan, jossa voisin vain poiketa äkkiä ostamassa tarvitsemani tuotteet ilman hirveää ennakkosuunnittelua ja tilailua (sisäpiirivinkki: Cubus saattaa olla tällainen! En ole ikinä ostanut Cubukselta mitään, mutta aion kyllä antaa sille mahdollisuuden).

En ole ajatusteni ja turhautumiseni kanssa yksin, kun juttelin aiheesta Instan puolella, ja haastoinkin ihmiset vinkkaamaan omista suosikkivaatemerkeistään, jotta yhä useampi tietäisi jatkossa tarkemmin, mihin kovalla työllä ansaittuja pennosia kannattaa tuhlata:

Lista hyväksi havaituista laatuvaatemerkeistä.

Vinkkinä, olen löytänyt Instasta todella mielenkiintoisia kotimaisten pienyrittäjien vaatetilejä, joten googlettelun sijaan suosittelen lämpimästi tutkimaan, löytyisikö potentiaalisia uusia brändejä Instan puolelta!

Hutiostoja voi välttää pesulappujen tuotetietoja tarkistamalla

Lisäksi olen myös yrittänyt hahmottaa, mitä vaatteiden pesulapusta kannattaa syynätä läpi ennen ostopäätöksen tekemistä. Tietoa on ollut jotenkin ripotellen saatavilla, joten olen koostanut muistilistaani ajan kanssa useasta eri lähteestä. Tiesittekö, että laadukkaan kankaan kriteerit vaihtelevat vaatteen käyttötarkoituksen mukaan ja että jopa samaa materiaalia olevien kankaiden laatukin voi vaihdella keskenään, puuh! Mutta tätähän pesulapusta ei pysty enää selvittämään.

Ajattelin kuitenkin jakaa myös tämän minun “kriteerilistani” tänne blogiin, jos tästä olisi samalla useammallekin hyötyä ja iloa, olkaapa hyvät:

Materiaalilista, joista laadukkaat vaatteet on valmistettu.

Sitten kun löytäisin vielä sellaisen sukkamerkin, jonka sukat eivät päästäisi jalkapohjiin niin jumalattomasti nukkaa (ja samalla kestäisivät käytössä pidempään), niin maailma olisi taas himpun verran parempi paikka elää…

Jätä kommenttia, jos nykyvaatteiden huono laatu herättää myös sinussa voimakkaita tunteita, jos olet löytänyt jo omat luottovaatemerkkisi tai jos haluat jakaa lisää pro tippejä siitä, miten löydät kaupassa ne helmet lukemattomien vaatepinojen joukosta!

Ps. lisää pohdintojani vaatteisiin liittyen pääset lukemaan tästä jutusta: Rento toimistolook on mun tyyli

5 thoughts on “Laadukkaat vaatteet: valmistetaanko sellaisia enää ja mistä niitä voi ostaa?

 1. Alpa! Omistan useita laadukkaita ja muotonsa pitäviä 100% alpakkaneuleita ja kaulahuiveja, enkä luovu niistä ikinä, ennen kuin ovat täysin hajalla. Alpan palveluun kuuluu myös neuleiden huolto, korjaus ja 2-hand -palvelu.
  Myös näiltä seuraavilta merkeiltä olen ostanut vaatteita ja olen ollut tosi tyytyväinen:
  – Pura Finland
  – Lumoan
  -Ommellinen
  – Otus ateljee
  – Puuvillatehdas
  – Tamsilk
  – R-collection
  – Ruskovilla

  1. Ihanaa, kiitos paljon brändisuosituksista! <3 Laitan ehdottomasti muistiin.
   Olen myös kuullut paljon hyvää alpakkavillasta, mutta jotenkin unohtanut tämän kokonaan, kiitos siis myös muistutuksesta. Plussaa, jos firmalla on myös huolto- ja korjauspalvelu, ihan mahtavaa!

 2. Pitääkin tutustua tuohon merkkilistaan tarkemmin, muutama merkki, jota en tunne. Aloin miettimään omia vaatteitani. Ostan paljon samoilta merkeiltä eikä mitään pettymyksiä ole juurikaan tullut. Ja sitten mietin hieman huonolla omallatunnolla, onko minulla liikaa vaatteita, joita en käytä niin paljon, että ei kestäisi pesuja ja käyttöä. Koska nyt pitäisi hieman himmailla ostosten suhteen ihan oman rahankäytön vuoksi mutta ilman myös muutenkin. Ihanaa viikonloppua <3

  1. Kiva kuulla, jos listasta löytyi joitain uusia merkkejä! Itsellenikin tuossa on aika monta uutta brändiä. Sitä huomaa helposti jämähtävänsä niihin samoihin kauppoihin ja merkkeihin, pitäisi vaan rohkeasti lähteä kokeilemaan uusia varsinkin kun on saanut hyviä suosituksia. 🙂 Hyvää viikonloppua myös sulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *