Minulle puhkesi elämäni ensimmäinen nokkosihottuma kasvoihin aivan varoittamatta melkein kaksi viikkoa sitten! Olen kirjoittanut aikaisemmin tässä jutussa ihon atooppisesta oireilusta ja vanhemmalla iällä vain pahenevista iho-ongelmista, joten harmittaa, että tämäkin piti vielä kokea noiden kaikkien muiden ongelmien päälle – ja vielä kasvoihin, joita ei oikein saa piiloon minnekään.

On turhauttavaa, kun ei tiedä miksi nokkosihottuma puhkeaa, mutta ensiapua on olemassa

Nokkosihottuman puhkeamisen syy jää usein mysteeriksi. Se voi olla yhden tai monen tekijän summa ja johtua esimerkiksi allergisesta reaktiosta, stressistä tai ulkoisesta ärsytyksestä. Koska syy harvoin selviää, on todella turhauttavaa myös yrittää hoitaa ihottumaa, koska ei voi olla varma, pitäisikö jotain ruokia tai kosmetiikkaa välttää vai käyttää kenties paljon tai minimalistisesti hoitavia tuotteita iholla.

Minun nokkosihottumani (otsalla) on melko huomaamaton, mutta iho kutisee ja kiristelee kuivuuttaan!

Ensiavuksi suositellaan antihistamiinitabletteja ja kortisonivoidetta, joita olen nyt tunnollisesti koettanut käyttää. Koska kortisoni kuivattaa ihoa, olen laastinut kasvot kauttaaltaan myös tahmaisella Bepanthen-emulsiovoiteella, mutta silti iho on kuiva kuin korppu ja kiristelee pienimmästäkin liikkeestä.

Juhlat saattoivat edesauttaa nokkosihottuman syntymistä omalla kohdallani

Olen itsekseni koettanut järkeillä, mistä ihottuma on saanut alkunsa, koska mitään radikaaleja muutoksia arjessa tai vaikka kosmetiikassa ei ole tapahtunut. Olin kuitenkin menossa juhliin toissa viikon lauantaina ja minulla oli valmiiksi sitä “normaalia” vesikellomaista näppylää decolteella, joka tykkää tulla ja mennä mielensä mukaan. Meikkasin kasvot tavallista huolellisemmin iltaa varten ja juhlat menivätkin sitten railakkaissa merkeissä herkkuja ja alkoholia nautiskellen sekä myöhään valvoen.

Siis todella poikkeuksellinen ilta pitkään jatkuneeseen mummolaelämääni verrattuna ja piti sisällään monta erilaista kroppaan ja ihon kuntoon vaikuttavaa stressitekijää, jotka saattoivat vaikuttaa nokkosihottuman puhkeamiseen.

Sunnuntaiaamuna minulla olikin ihmeellistä kutisevaa ihottumaa kaulallani ja seuraavana aamuna otsa oli täysin pienen röpelön karhean näppylän peitossa. Siitä ihottuma on hiljalleen liikkunut ympäri kasvoja, jämähtäen poskien alaosaan. Eniten ärsyttää aaltoilu. Yleensä illalla kasvojen iho on ihan hyvässä kunnossa ja aamulla taas ihan kuiva ja kutiseva. Onneksi suurin osa näppylöistä on laskenut, mutta poskille kohoaa edelleen pieniä paukamia aamuisin. Ei varmaan auta kuin jatkaa hoitoa ja vaivautua lääkärille, jos näyttää siltä, että tämä alkaa kroonistua…

En tunnista omaa ihottumaani netin kauheista esimerkkikuvista

Halusin kirjoittaa tämän jutun siksi, koska oli aivan tuskaa koettaa googlettaa itselleen diagnoosia tähän vaivaan. Miksi kaikki terveyskirjastot valitsevat esimerkkikuvikseen ne kaikkein karmeimmat tapaukset, joita ei varmasti tunnista omiksi oireikseen?? Minun nokkosihottumani on ollut noihin netin kauhukuviin verrattuna todella huomaamaton, näppylät ovat olleet muutaman millin kokoisia ja iho on punoittanut poskista vain hieman.

IG-videosta ”hieman” kökkö kuvankaappaus, mutta havannoillistaa hyvin, ettei ihottuma (poskessa) välttämättä ole kovin näkyvä.

Kutina sen sijaan on ollut jotain aivan järkyttävää ja on saanut todella käyttää mielenlujuutta, ettei ihoa ole raapinut rikki! Toivottavasti siis joku samasta vaivasta kärsivä löytää tämän tekstin ja tunnistaa omiksi oireikseen, vaikka toki suosittelen aina ensisijaisesti kääntymään terveydenhoidon ammattilaisten puoleen, jos vähänkin siltä tuntuu.

Pieniäkään terveysongelmia ei saisi vähätellä

Tästä päästäänkin vielä toiseen aiheeseen, mikä minua on vähän alkanut ärsyttää, nimittäin vähättely. Varsinkin kuin nämä kaikki iho-oireeni tähän asti ovat olleet lähinnä vain erilaisia ihottumia, asia on yleensä ohitettu sanomalla, että älä välitä ja että kyllä se menee ohi ja että ei se ole mitään vakavaa.

On ihan totta, että ihottuma on terveysongelmista varmaan sieltä kaikista harmittomimmasta päästä, mutta jos olen tosiaan koko tähänastisen elämäni ollut täydellisen perusterve, niin kyllä tämä minun mielestäni on omassa mittakaavassani aika radikaali muutos lähtötilanteeseen verrattuna! Kropassa kaikki ei ole kunnossa, jos se oireilee tällä tavalla. Miksi kehossa tapahtuvat pienetkin ongelmat pitäisi vain hyväksyä eikä asiasta saisi huolestua?

Eikö se niin mene, että ongelmien juurisyy pitäisi aina pyrkiä tunnistamaan ja hoitamaan, koska muuten ne ongelmat pääsevät kasautumaan ja saattavat aiheuttaa elämää oikeasti haittaavia oireita? Luulisi, että pieneen haittaan on helpompi löytää lääke kuin isompaan vaivaan. En halua edes kuvitella, millaista elämä on niillä, jotka näyttävät ulkoisesti voivan hyvin, mutta joiden arki on oikeasti vaikeaa erilaisten mystisten terveysongelmien kanssa. Ei ihme, että ihottumiinkin tarjotaan vain rasvaa ja laastaria päälle.

Oletko kärsinyt viime aikoina erilaisista iho-oireista tai muista terveyshuolista, vai oletko siitä onnekkaassa asemassa, että kroppa toimii kuten kuuluukin? Joka tapauksessa, koitetaan nauttia alkavasta joulukaudesta iho-ongelmista huolimatta! <3

3 thoughts on “Nokkosihottuma voi olla rasittava, vaikka ei näytä ulospäin pahalta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *