Olen aikaisemmin avautunut kasvojen ihon oireilusta näissä postauksissa: ”Nokkosihottuma voi olla rasittava” ja ”Tammikuu -22 rant”.

Taisin vihdoinkin selvittää, mikä ihon oireilun on aiheuttanut ja haluan sormet syyhyten kirjoittaa vielä tästä asiasta, jos tiedosta koskaan tule olemaan apua kenellekään ja ennen kaikkea, jotta ehkä joku osaa välttää tekemäni virheet ihonhoidon kanssa!

Testailin tuttuja kosmetiikkatuotteita lääkäriaikaa odotellessa

Kasvojen iho on ollut viime viikkojen ajan suhteellisen hyvässä kunnossa osittaista pintakuivuutta lukuunottamatta, joten työterveysaikaa odotellessa päätin aloittaa omatoimisesti pienen salapoliisityön kotona.

En kertakaikkiaan kestä ajatusta siitä, että nokkosihottuman syyn aiheuttaja nyt vaan jää suurimmalta osalta selvittämättä, joten joutuisin pahimmassa tapauksessa tulevaisuudessakin jännittämään aivan kaikkea maan ja taivaan väliltä, miten iho milloinkin tulee erilaisiin ärsykkeisiin reagoimaan. En voi hyväksyä tällaista skenaariota.

Järkeilin, että koska ihottumaa ja turvotusta on esiintynyt vain kasvoilla, kaulalla ja dekolteella, syy on suurella todennäköisyydellä jossain kasvojenhoitotuotteessani, mutta en kuollaksenikaan keksinyt, että mikä se tuote voisi olla. Päivittäiskosmetiikkani on ollut käytössä pitkään ja iho on voinut aina tosi hyvin, kunnes yhtäkkiä ei ole enää voinutkaan.

Syyllinen ihon huonoon kuntoon löytyi The Ordinaryn seerumista

Aloin testailemaan varovaisesti yksitellen eri tuotteita kasvoilla. Meikit eivät ärsyttäneet ihoa mitenkään, eivät myöskään putsarit tai happokuorinta-aneet. Kasvoilla käyttämäni vartaloöljy on ollut ainoa, joka on ylipäänsä pystynyt kosteuttamaan ihoa jonkin verran ja tutut voiteet eivät ole pahentaneet tilannetta mitenkään, mutta ne ovat olleet käytännössä tehottomia.

Sitten kokeilin loppukesästä asti säännöllisesti käyttämääni The Ordinaryn Resveratroli + Ferulahapposeerumia, jota olen rakastanut sen käyttämisen aloittamisesta asti ja joka on saanut ihon suorastaan hehkumaan. Miksasin sitä vielä varuiksi yövoiteen kanssa, koska tuote on aika voimakasta ja BINGO!

Kasvoilla lehahtanut nokkosihottuma.
Nokkosihottuman lehahdus kasvoilla kolmatta kertaa.

Aamulla kaikki vanhat oireet olivat lehahtaneet kasvoilla tismalleen samalla tavalla kuin viime kerrallakin. Syyllinen oli löytynyt! Enpä osannut yhdistää oireita juuri tähän tuotteeseen, koska se on aina aikaisemmin toiminut iholla niin hyvin. Onneksi minulla oli Heinix-allergialääkitys pohjalla, koska en halua kuvitellakaan, kuinka voimakas tämä kolmas lehahdus olisi oikein ollut ilman antihistamiinia, siinä viime kertaisessa oli ihan tarpeeksi tekemistä. Ihon palautumisessa tulee joka tapauksessa kestämään taas päivä jos toinenkin.

En enää jatkossa uskalla käyttää mitään The Ordinaryn tuotteita

Keskustelin asiasta eilen Instassa ja yllättävän monella muullakin on ollut vastaavia iho-oireita The Ordinaryn muiden seerumien käytön seurauksena, eräs oli jopa käräyttänyt kasvonsa AHA/BHA -kuorinnalla, joten minulla taitaa ainakin mennä koko brändi boikottiin tämän tiedon perusteella. En väitä, että mikään tuote tai brändi on täydellisen hyvä tai paha, mutta nämä tapaukset ovat saaneet minut miettimään yrityksen vastuuta näin herkkien ja voimakkaiden tuotteiden myymisessä kuluttaja-asiakkaille asti.

Tuotepakkaukset The Ordinaryn Resveratroli- ja C-vitamiiniseerumeista.
The Ordinaryn seerumit osoittautuivat yllättävän tujuiksi aineiksi tavalliseen kuluttajakäyttöön.

Väittäisin, että olen keskimääräistä kiinnostuneempi ottamaan kosmetiikasta selvää ja kuten tässä ”The Ordinary” -postauksessa käy ilmi, yritin tutkia brändin seerumeita ennakkoon, tein vertailua ja luin erilaisia nettilähteitä, mutta silti sain iholle vahinkoa aikaan.

Käyttämäni tuote on voinut olla myös pilaantunut tai sitten kyse on yksinkertaisesti herkistymisestä jollekin ainesosalle, mutta hieman kylmää ajatella, mitä tuhoa seerumeilla voi saada aikaan vielä huolettomammalla ja tietämättömämmällä käytöllä! Kuka tahansa voi shoppailla näitä, missä on yrityksen vastuu, että tuotteita myös käytetään turvallisesti?

Kosmetiikka-ala tuntuu välillä olevan kuin villi länsi

Väkisinkin tulee taas mieleen aiemmat pohdintani siitä, kuinka kosmetiikka-ala ihan kuluttaja-asiakkaita myöten on kuin villi länsi, jossa valvonta ei toimi ja hyvää tarkoittavan ihonhoidon sijaan saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa itselleen pysyviä allergioita ja yliherkkyystiloja, joista kehon on enää mahdotonta toipua entiselleen.

Toivon kovasti, että maksoin tämän oppitunnin pelkällä säikähdyksellä ja iho toipuu vielä ennalleen, mutta ihon karmeasta pintakuivuudesta päättelen, että sen luonnollisen balanssin saamiseen menee vielä aikaa ja vaatii varmasti varovaisia hoitotoimenpiteitäkin.

Olo on todella helpottunut siitä, että ihoärsytyksen aiheuttaja löytyi sattumalta näin pian eikä enää tarvitse murehtia jokaisen ruoan ja tuotteen takia, että sisältääkö se mahdollisesti sitä allergeenia! Aion silti mennä ensi viikolla tapaamaan työterveyslääkäriä ja toivon saavani lähetteen ihotautilääkärille testeihin, jotta mahdollisesti selviäisi tarkalleen, mitkä kosmetiikan ainesosat eivät enää sovi minulle.

Parhaimmassa tapauksessa seerumi on ollut vain liian vahvaa tai pilaantunutta, jolloin pelkästään riittää kun en käytä sitä enää koskaan jatkossa. Toivon kovasti, että minun ei tarvitse alkaa syynäämään kovin tarkasti INCI-listoja, koska rakastan kosmetiikkaa ja se tuo minulle niin paljon iloa, että en haluaisi käyttää energiaa mihinkään älyttömään syynäämiseen, mikä varmasti syö sitä iloa ja hauskuutta pois koko touhusta.

Haluan kertoa blogissani myös epäonnistumisista

Lisäksi tunnen oloni juuri nyt vähän hölmöksi, koska perustin nämä some-kanavat juuri siksi, että voisin tavallisena kuluttajana suositella hyväksi havaitsemiani tuotteita eteenpäin muille kuluttajille. Netistä kun löytyy niin paljon mainoksia ja vaikuttajien maksettua yhteistyösisältöä, joka ei välttämättä ole täysin vilpitöntä, joten minun sisältööni voisi siinä mielessä luottaa ilman ylimääräisiä taka-ajatuksia. Mutta tässä sitä sitten suositellaan vain hankkimaan tuotteita, joilla itse olen räjäyttänyt kasvoni jo pariin otteeseen!

Haluan kuitenkin olla rehellinen ja kirjoittaa myös näistä kaikista epäonnistumisista, koska varsinkaan tällaisista tapauksista netistä ei löydy juurikaan tietoa, jotka ovat yrityksille siis huonoa mainosta. Ehkä joku toinen miettii omien kokemusteni pohjalta kaksi kertaa, haluaako seurata esimerkkiäni perässä. Toivottavasti myös ne kaikki kertomani onnistumiset kuulostavat sitten entistä uskottavammilta ja aidoilta.

Oletko huomannut vastaavia iho-ongelmia jonkun tuotteen käytön yhteydessä? Herkistyikö iho pysyvästi vai riittikö, että jätit kyseisen tuotteen vain jatkossa käyttämättä?

5 thoughts on “Selvitin nokkosihottumani aiheuttajan kotitestien avulla!

  1. Tämä sarja tarvitsisi hieman lisää tuotekehitystä, varsinkin mitä tulee tuotteiden formulointiin. Toki siksi tätä sarjaa myydään niin edullisesti sillä formulointiin, pakkauksiin ja mainontaan ei olla sijoitettu niin paljon. Kosmetiikka teollisuus ei ole mielestäni ”villilänsi” sillä ainesosia ja niiden aiheuttamia ristireaktioita valvotaan jatkuvasti.

    1. Moikka! Ja pahoittelut hieman venähtäneestä vastausajasta, herättelen blogia juuri takaisin henkiin opiskeluista johtuneen tauon jäljiltä. 🙂
      Kiitos kommentistasti ja hyvistä huomioista! Mielestäni The Ordinaryn tulisi tosiaan kehittää tuotteiden formulointia etenkin kun kauppaavat tuotteita kuluttaja-asiakkaille – ja jos riskinä on, että juuri formulointi aiheuttaa herkemmin allergisia reaktoita iholla! Olen puhunut aiheesta muiden kuluttajien kanssa ja yllättävän monella on samanlaisia kokemuksia kuin minulla.

  2. Mä ostin The Ordinaryn Alpha Arbutin seerumin kun sitä suositeltiin punaisuuden ja esim. aknearpien haalentamiseen, noh, aloinkin saada siitä mojovia, syviä finnejä joiden paraneminen kesti kauan. Että se siitä ihon ulkonäön parantamisesta, haha 😐

    1. Äh, voi kurja että sulla on myös ollut huonoja kokemuksia tämän brändin tuotteista! Mä ainakin yritän jatkossa muistaa testata kaikki uudet tuotteet ensin pienelle ihoalueelle, mutta hankalaksihan se menee, jos tuote sopii ensin loistavasti ja vasta kuukausia myöhemmin iho alkaa yhtäkkiä oireilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *