Tahdon jälleen paljastaa itsestäni puolen, johon kovinkaan moni ei yleensä osaa samaistua, joskus mielipidettäni jopa kummeksutaan. Minä nimittäin pidän siivoamisesta!

Siivoaminen on mun juttu

Siivoaminen rentouttaa ja on kiva nähdä heti työnsä tulokset kiiltävän puhtaina pintoina. Ahdistun likaisessa ja sekaisessa kodissa, kun silmille hyppäävät jatkuvasti kaikki tekemättömät kotityöt enkä pysty ollenkaan rentoutuman. Meillä onkin miehen kanssa selvä työnjako: keittiö on hänen valtakuntaansa, kun taas minä tartun mielelläni moppiin ja hoidan pyykkivuoret puhtaiksi.

Nyt joulun alla olen käynyt käyttötavaroita kaapeista läpi, pessyt kylpyhuoneen ja saunan, sulattanut pakastimen ja jynssännyt jääkaapin sekä hinkannut liesituulettimen ja uunin puhtaaksi. Viikkosiivous odottaa vielä tekijäänsä. Ja vannon, että ei stressaa yhtään!

Ikävistä kotitöistä mukavampia hyvillä välineillä

Monelle siivoaminen on varmasti välttämätön paha, joka hoituu arkirutiinien lomassa autopilotilla. Mutta oletteko miettineet, kuinka hukkaan heitettyä aikaa se kaikki on, jos työvälineet eivät ole kunnossa? Siivouskamppeitakin pitää pestä ja huoltaa säännöllisesti, jotta niiden siivousteho säilyy, mutta umpisurkeista välineistä kannattaa suosiolla hankkiutua eroon.

Eräs yleinen jokakodin umpisurkea väline on imuri. Kuinka rasittavaa onkaan raahata huutavaa laatikkoa perässään ja kolistella sitä pitkin seiniä vain todetakseen pölyn leijailevan hetken kuluttua ympärillä, vaikka aivan varmasti hetki sitten imuroi lattiat huolellisesti nurkkia myöten, aivan varmasti!

Viime kesänä vanha ja uskollinen rakkineemme alkoi vihjailla työsopimuksen päättyvän pikapuoliin, joten päätimme kerrankin panostaa uuteen imuriin. Onhan se tarpeellinen kodinkone, jota tulee käytettyä ainakin kerran viikossa.

Dyson tarjoili uuden imurointielämyksen <3

Uusi tulokas oli Dyson-imuri. Ah, mikä siivoamisen autuus minulle valkenikaan, kun testailin imuria ensimmäisen kerran viikkosiivouksen aikana! Sitä oli helppo ja nopea käyttää ja liikkuminen paikasta toiseen oli paljon vaivattomampaa kuin perinteisen letkuimurin kanssa. Ja ennen kaikkea, Dyson oikeasti nappaa mukaansa kaikki pienimmätkin pölyhiukkaset ja tekee PUHDASTA jälkeä! Tiesittekö, että kotona voi olla aivan hienon hienoa puuterimaista pölytomuakin? Minä en, ennen kuin näin sellaista imurin tyhjennyssäiliössä.

Eletäänkö me tällaisen lian keskellä??

Huomasin heti konkreettisen eron vanhan ja uuden imurin välillä siitä, että rakastan tassutella kotona paljain jaloin puhtailla lattioilla heti siivoamisen jälkeen, mutta ennen Dysonia jalkapohjiin tarttui jopa jo saman päivän aikana pölyä ja roskaa, jolloin teki mieli vetää sukat kiireesti jalkoihin. Dysonilla imuroinnin jälkeen lattiat pysyvät puolestaan tassuttelupuhtaina jopa usean päivän ajan siitäkin huolimatta, että nurkissa majailee myös karvainen kissakaveri.

Kaikki tekstiilit, kuten tyynyt, sohva ja matot ovat jokakodin pölysyöppöjä. Mielestäni Dyson puhdistaa myös haastavammat pinnat ja muodot kiitettävästi, koska imurin mukana tulee paljon erilaisia vaihtopäitä, joita voi sitten testailla eri käyttötarkoituksia varten. Ajattelin, että minua ärsyttäisi harjaosien jatkuva vaihtaminen, mutta se on pieni vaiva siitä, että saa oikeasti puhdasta jälkeä aikaan. Ja imurointi on joka tapauksessa nopeampaa kuin perinteisellä laitteella. Iso plussa muuten myös siitä, että meidän kissa pelkää Dysonia paljon vähemmän kuin mitään muuta imuria koskaan aikaisemmin, nykyään uskalletaan olla siivouksen aikana jopa samassa huoneessakin.

Myös Dysonista löytyy omat puutteensa

Mikään tuote ei ole kuitenkaan täydellinen eikä ole uusi imurimmekaan. Olen huomannut käytön aikana seuraavia puutteita tai ominaisuuksia, joista en niin kovasti pidä:

  • Akun kesto: lattioita ei todellakaan saa imuroitua kerralla sillä kaikista voimakkaimmalla teholla, akku loppuu kesken. Toisaalta olen huomannut, että siistiä jälkeä syntyy myös pienemmälläkin teholla, jolloin myös akku riittää pidempään.
  • Pikkuroskien, kuten eteisen kivien tai kissanhiekan imurointi ei heti lähtenyt sujumaan, vaan kivet sinkoilivat ympäriinsä. Perinteinen imuri suoriutuu tästä paljon paremmin. Olen kuitenkin hoksannut Dysonia käyttäessä tekniikan, jolla kivet saa useimmiten kerralla imuroitua säiliöön, mutta noh, pelkän imuroinnin pitäisi riittää, että roskat saa siivottua.
  • Lattiapinnoille tarkoitetut vaihto-osat ovat aika isoja möhköjä, eivätkä kerta kaikkiaan mahdu kovin ahtaisiin rakoihin kuten esimerkiksi sohvan alle, mikä on kyllä tosi iso miinus (miehen ratkaisu tähän olisi hankkia robotti-imuri, lol). Pari nurkkaa on jäänyt tämän hankaluuden takia imuroimatta tai ainakin huonommalle siivoukselle.
  • Vaihto-osat vaativat jonkin verran purkamista ja huoltamista, mutta onneksi niiden putsaamista ei tarvitse tehdä jokaisen siivouskerran jälkeen.
  • Pölysäiliötä on välillä vähän inhaa tyhjentää, kun pöly pakkautuu säiliön perälle jumiin ja sitä joutuu sieltä sormin sitten kaivelemaan.
  • Ei varsinainen miinus, mutta akun lataaminen myös kestää tosi kauan, joten imuri kannattaa olla aina valmiiksi ladattuna tai ainakin varata lataamiselle reippaasti aikaa.

Joka tapauksessa, erinomainen hinta-laatu -suhde enkä ole hetkeäkään katunut tätä vähän hintavampaa ostosta. Tosiaan, miksi emme useammin panosta kodin esineisiin, jotka ovat ahkerassa käytössä, jotta ne ovat mahdollisimman laadukkaita ja ergonomisia? Imurin lisäksi mieleen tulee heti esimerkiksi sohva ja sänky, joissa meistä jokainen viettää varmasti yllättävän monta tuntia vapaa-ajastaan. Voin myös luvata, että panostamalla Dysoniin siivouksesta saa tehtyä itselleen hippusen verran mielekkäämpää ja palkitsevampaa.

Tuleeko sinulla mieleen jotain ei niin tavallisia juttuja, joista itse pidät, mutta aiheuttaa kanssaeläjissä lähinnä kulmien kohottelua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *