Itkeskelin tässä postauksessa kasvojen nokkosihottuman kanssa ja nyt tuntuu siltä, että olen tainnut saada vihdoinkin oireet kotikonstein kuriin.

Onneksi, koska kaikki antihistamiinitabletit on syöty eivätkä kasvot kestä enää yhtään kortisonivoiteen käyttöä. Itse asiassa kasvojen iho on jäänyt pysyvästi rutikuivaksi ja punoittaa herkästi. Kuivan ihokerroksen takia myöskään hoitavat tuotteet eivät pääse vaikuttamaan, joten olenkin harkinnut meneväni seuraavaksi johonkin hellävaraiseen kasvohoitoon, koska pelkään, että kotitekoiset kuorinnat saattavat taas pahentaa tilannetta.

Tilanne on oikeasti tällä hetkellä tämä ja aivan karmea!

Jotta kenenkään muun iho ei joutuisi talvikuukausina normioloissa näin karmeaan kuntoon kuin minulla, sainkin tästä tilanteesta idean jakaa omat hyväksi todetut vinkkini kuivan talvi-ihon ennaltaehkäisyyn, olkaapa hyvä:

lmankostuttimen käyttäminen

Ajattelin ilmankostuttimen kuuluvan joka kodin vakiovarusteisiin, mutta olenpas ollut väärässä. Olen jopa törmännyt Instan puolella epäilyihin, että mahtavatkohan höyryttimet oikeasti auttaa mitään ja ovatko peräti huijausta. Voin vakuuttaa monen vuoden kokemuksella, että ilmaan vapautettu lämmin höyry todellakin auttaa pitämään huoneilmaa kosteampana ja esimerkiksi vähentämään limakalvojen kuivuutta. Itse asiassa, kun kymmenen asteen kylmästä pakkasilmasta tulee sisälle kotiin, tuntuu siltä kuin eri ilmastoon astuisi, eli pakkaskeleillä eron todellakin huomaa sisä- ja ulkoilman välillä!

Luulenpa, että epäilykset kostuttimen toimivuudesta johtuvat siitä, että niitä ostetaan isoihinkin koteihin vain yksi kappale, jolloin sen teho ei riitä kostuttamaan ilmaa riittävästi. Asun mieheni kanssa noin 80 neliön kerrostalokolmiossa ja tähänkin tilaan tarvitsisi melkeinpä kaksi höyrytintä. Toisaalta, esimerkiksi suljetussa makuuhuoneessa pärjää hyvin yhdellä laitteella ja tehonkin voi säätää pienemmälle tasolle.

Valitettavasti minulla ei ole antaa tarkempia laitesuosituksia: Meillä kostutin on päällä talvikuukausina lähes ympäri vuorokauden ja niiden käyttöikä on ollut 3-4 talven luokkaa. Joko käytämme laitteet nopeasti loppuun tai sitten ne eivät ylipäänsä ole kovin kestävää tekoa, koska kiehuva vesi ruostuttaa laitteen sisäosat joka tapauksessa nopeasti. Kannattaa ehkä ostaa sellainen keskihintainen laite, ei sitä kaikkein halvinta, mutta ei kalleintakaan.

Ihon kuivaharjaus

Kuivaa ihoa tekisi mieli kuoria saunomisen ja kuumien suihkujen yhteydessä, mutta se saattaa pahimmillaan vain kuivattaa ihoa entisestään. Toki suihkussa täytyy käydä talvellakin, mutta suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan lisäksi koko kropan kuivaharjaamista kuorintatarkoituksessa! Kehon käsittely kauttaaltaan rivakoin liikkein ei vie kuin muutaman minuutin, harjaaminen irrottaa tehokkaasti kuollutta ihosolukkoa ja bonuksena vilkastuttaa myös pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Huom! Harjaamisen ei kuulu sattua tai jättää naarmuja iholle: Olen huomannut, että markkinoilla myydään todella karkeita harjoja, joissa on jopa metallilankoja seassa, joten valitse mieluummin pehmeämpi kuin karkeampi harja. Tuo kuvassa näkyvä on ostettu Normal-kaupasta ja maksoi vain muutaman euron, mutta ajaa silti hyvin asiansa.

Koko kropan rasvaus pesun jälkeen

No, kun siellä suihkussa on käyty, suosittelen ehdottomasti ottamaan rutiiniksi koko kropan rasvaamisen etenkin talvikuukausien aikana. Puhtaalla (ja mahdollisesti kuoritulla) iholla kosteuttavat ainesosat pääsevät muutenkin vaikuttamaan tehokkaimmin.

Itse olen suosinut pitkään kuivia vartaloöljyjä ja käyttänyt lähinnä kuvassa näkyvää The Body Shopin spray-öljyä. Mielestäni vartalovoiteet jäävät jotenkin ihon pinnalle lillumaan muodostaen pahimmillaan vain rasvaisen kalvon, mutta tänä vuonna olen tehnyt aivan mahtavan löydön Dermosilin Kaura-tuotesarjasta! Kevyen lotionin sijaan panostin kerralla tuhdimpaan butter-, eli vartalovoihin (joka näkyy myös oheisessa kuvassa) ja paksukin rasva on jättänyt ihon pinnan ihanan samettiseksi ja jopa mattaisen tuntoiseksi. Hienoa, jos myös rasvojen käyttökokemusta on saatu kehitettyä parempaan suuntaan!

Finnilaastarit epäpuhtauksille

Vaikka sitä ihoa kuinka paapoisi huolella päivästä toiseen, itse ainakin tunnistan kasvoissa talvi-ilman muodostamat yksittäiset epäpuhtaudet ja kipeät paukamat. Oikeastaan ympäri vuoden iholle tupsahtavien finnien hoitoon suosittelen kuvassa näkyviä Holika Holikan AC Mild Red Spot Patch -finnilaastareita/tarroja.

Olen omin silmin todistanut, kuinka vasta muodostuvan kohouman päälle asetettu laastari on ensin saanut vaikuttaa puoli vuorokautta, jonka jälkeen sitä finniä ei ole koskaan muodostunutkaan! Magic! Laastarit nopeuttavat myös jo pitkälle muodostuneiden finnien tekeytymistä, jotta ne saa myös puhdistettua nopeammin.

Vitamiinit ja veden juonti

Vanha kunnollinen, unohtuu helposti. Etenkin veden juontia näin juhlakaudella pitäisi tehostaa, jos nautiskelee tavallista enemmän kuivattavia alkoholijuomia. Itse myönnän suoraan, että onnistuu vaihtelevasti. Vitamiineista olenkin kirjoittanut oman postauksen täällä, koska aloitan niiden popsimisen ja syksyn puolella. 

Löysitkö uusia vinkkejä, jotka lähtevät ehkä joskus myös kokeiluun? Tsemppiä jokaiselle ihonhodon kanssa kamppailuun etenkin talvikauden aikana, itselläni ei ainakaan juuri nyt mene kovin vahvasti, mutta täältä vielä noustaan. Ja tietenkin myös hyvää itsenäisyyspäivää 104-vuotiaalle Suomelle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *